Ahjukana

Ahjukana on väga maitsev ja mõnus, kes eelistab fileed, kes kintsu, koiba või tiiba, kõik on olemas. Mina täitsin kanakese porgandi, praekapsa ja sinepiga, need täidised võivad varieeruda aga minu arust on oluline, et oleks midagi happelist, kui praekapsas ei meeldi siis võib kasutada tomatit või sidrunit. Maitsestamata kana puhul on pluss ka see, et saad teha endale meelepärase marinaadi, mina kasutasin tandoori masala maitseainesegu, mis minu arust on kanale ideaalne. Eelmaitsestatud kanadel on mingi fake maik juures ja see mulle ei istu.
Sellest kogusest piisas neljale inimesele õhtusöögiks, üle ei jäänud midagi :).
Vaja on:
1 broiler/vabapidamise kana (oleneb kuidas joppab) u 1,5 kg
pisut õli
sool
pipar
u 2-3 tl tandoori masala maitseainesegu 
2 porgandit
u 3 spl praekapsast
0,5 spl põltsamaa kanget sinepit
pisut vett
kartuleid (nii palju kui vormi mahub)
õli
2 purustatud küüslauguküünt
soola;pipart
mingisugust kuivatatud/värsket ürti (kasutasin kuivatatud piparrohtu)
Marineeruv kana
Täidis
Kõigepealt siis kanakene külmkapist välja ja marineerida. Selleks hõõrun ma ta natukese õliga kokku, et maitseained külge jääksid, siis korralikult soola, pipart ja paar teelusikatäit tandoori masala maitseainesegu. Hõõrun mõlemalt poolt korralikult kokku ja jätan ta toatemperatuurile seisma. (Kui on soov üleöö marineerida, siis ööseks külmkappi).
Täidetud kana
Nüüd tuleks panna ka ahi 200 kraadi juurde soojenema.
Järgmisena valmistan ette täidise, koorin ja viilutan porgandid, lisan praekapsa ja sinepi. Sellise suurusega porgandid jäävad pisut krõmpsud nad ei küpse selle ajaga täielikult läbi, keda krõmps porgand häirib, peaks lõikama pisemad tükid aga mulle krõmps just istub :).
Maitsestatud toores kartul
Siis tuleks täidis kõhtu panna ja ma panin ava hambaorgiga kinni, et enamus ikka sisse jääks. Oluline on ka see, kuidas pidi kana vormile panna, mina asetan ta rinnafilee allapoole ja ei keera teda ühtegi korda, see tagab mahlase filee ja krõbeda pealispinna, kuivanud kanafilee võib lihtsalt kurku kinni jääda. Lisan ka pisut vett ajuvormile ja panen ta ahju.
40 min küpsenud kana ja toores kartul
Mina lasin tal umbes 40 minutit küpseda ja siis lisasin kartulid. Muidugi võib neid ka kõrvale keeta aga kui mul juba ahi kuum ja hea kanaleem ahjuvormis olemas, siis lähevad kartulid ka sinna juurde.
Selleks ma koorisin ja lõikusin kartulid, panin kaussi, lisasin pisut õli, soola, pipart, läbi küüslaugupressi 2 küüslauguküünt ja piparrohtu.
Lisasin kartulid vormi ja ka tilgakese vett.
Kokku oli mul kanake ahjus ca 1,5 tundi, see aeg võib varieeruda kõiges, ahjus, täidises või kui külm ta oli enne ahju minekut, mis köögivilju juurde lisada jne. Mina tavaliselt tõstan ta koiba ja kui ma selle ilma vaevata kätte saan, siis on ta valmis, sest sealt on ta kõige paksem. Saab kontrollida ka torkides, kui väljavoolav leem on selge, siis on kana valmis.

Rubriigid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*